Om Läxor.nu

Läxor.nu är en av Sveriges ledande tjänster för läxläsning och skolarbete och är dagligen brukad av hundratals elever. Genom att skapa ett konto och lägga in sina glosor blir användaren erbjuden digitala glosförhör, anpassade efter sina egna behov och standarder. Tack vare inbyggda grupp- och vänfunktioner är det också enkelt för användaren att dela sin gloslista med klasskompisar och samarbeta via ett privat diskussionsforum. Bakgrund Onlinetjänsten Läxor.nu etablerades hösten 2010 av Carl Unger och Oskar Larsson, men programmet var utvecklat tidigare än så. Det hela började redan höstterminen 2008, då Carl och Oskar precis hade börjat årskurs sju på Mörbyskolan och då traditionell glosträning med papper och penna fortfarande var hippt. Alternativ fanns, dock saknade de alla anpassning till användarnas inlärningsförmågor och det var inget som upplevdes som riktigt effektivt. Högstadiet hade inneburit mer skolarbete för Carl och Oskar och hade de läxa i både franska och engelska kunde antalet glosor per vecka ofta gå upp över 50. Att lära sig dessa genom att låta handen täcka över halva gloslistan medan man muntligt repeterade orden fungerade, dock ansåg Carl och Oskar att det fanns många timmar att spara. Tack vare sina stora intressen för modern teknologi och tidigare kunskaper inom diverse programmeringsspråk, kunde Carl och Oskar utveckla det simpla program som sedan skulle bli grunden för dagens Läxor.nu. Funktion Läxor.nu bygger i grund i botten på att det ska vara så enkelt som möjligt att studera språk. Samtliga glosövningar på Läxor.nu är öppet tillgängliga till både användare med och utan konton, vilket gör det enkelt att dela med sig av en övning. För att skapa en glosövning krävs dock ett konto. Detta för att skaparen själv, på ett simpelt sätt, ska kunna se en lista över sina tidigare övningar samt för att andra användare med samma läxa ska ha möjligheten att hitta äldre övningar med liknande glosor. Ett konto är självklart helt kostnadsfritt och ger en användare tillgång till följande funktioner.
  • Glosövningar
    Skapa egna glosövningar samt ha gamla övningar tillgängliga i en lista.


  • Anpassade förhör
    Anpassa förhör efter egen inlärningsförmåga och sätta förhörsinställningar som standard.


  • Grupper
    Skapa grupper och dela övningar med andra användare.


  • Vänner
    Lägga till vänner och på enkelt ha tillgång till deras glosövningar.


  • Sökfunktion
    Sök och navigera bland samtliga glosövningar, grupper och användare.


  • Klotterplank
    Skriva och dela tankar med andra Läxor.nu-användare.
Alla dessa funktioner har tagits fram efter användarnas önskemål och med fokus på att effektivisera elevers läxläsning. Utbudet av funktioner på Läxor.nu växer kontinuerligt och vi tar tillvara på de många förslag vi erhåller varje månad från våra användare. Siffror och statistik Sedan begynnelsen, hösten 2010, har Läxor.nu växt mer än vi någonsin har kunnat föreställa oss. Elever från hela Sverige besöker sidan dagligen för att träna sina glosor. I dagsläget har vi över 2.000 aktiva medlemmar som tillsammans har lagt in över 125.000 glosor. Sammanlagt finns drygt 600 skolor representerade, från orter enligt kartan till höger. Läxor.nu har stöd för 39 unika språk, där de vanligaste är engelska, spanska, franska, tyska och italienska. Varje vardag används sidan i snitt av nästan 200 personer som tillsammans lägger in och tränar på cirka 1.000 glosor. Utmärkelser År 2011 utnämndes Läxor.nu till "Favorit" av Sveriges största och mest lästa datortidning, PC för Alla, med följande motivering. "Att plugga glosor kan vara tråkigt, men med hjälp av nystartade sajten Läxor.nu går det lite lättare. Loggar du in finns det tusentals glosövningar som du kör direkt via datorn. Det kan även själv skapa övningar för den egna klassen eller studiegruppen. Bakom sajten, som är gratis att använda, står ett par kreativa tonårskillar!"
- PC för Alla, 2011.
Upphovsrätt Samtliga bilder, ikoner och grafiska element som hittas på Läxor.nu är antingen skapade av oss själva eller öppna att använda enligt en Creative Commons-licens. Vad gäller ett fåtal bilder är rättigheterna att använda dessa köpta, enligt en Royalty-Free-licens. Alla texter, liksom den fullständiga källkoden, är skrivna av oss, Carl Unger och Oskar Larsson.